Unettomuuden hoito

Unettomuus voi alkaa esimerkiksi elämän muutosten aiheuttaman stressin aikaan. Vaikka unettomuuden laukaiseva tekijä poistuu, voi unettomuus jäädä. Keho jää stressitilaan vaikka tilanne olisikin mennyt ohi. Fa- hoidossa stimuloidaan kehon eri osia jolloin aivojen jatkuvasti ylläpitämä kehokartta saa uusia viestejä. Fysiokustisen tuolihoidon rentouttava vaikutus laukaisee stressitilaa ja unettomuus helpottuu. 

Unettomuus ei ole irrallinen ilmiö, vaan  se on tietynlaisen, tietyissä oloissa elävän ja tiettyjä asoiota elämässään kokeneen ihmisen ongelma. (Unettomuus ja sen hoito  1991 Toiminnallinen unettomuus Soili Kajaste, 113) 

Ajatuksia unesta ja unettomuudesta

Monissa tapauksissa kehoa aistivat alueet tuottavat täsmällisen kartan siitä, mitä kehossa tapahtuu, mutta joissain tapauksissa ne eivät tee tätä siitä yksinkertaisesta syystä, että joko kartoittavien alueiden toiminta tai niihin tulevat viestit ovat kenties muuttuneet jollain tavalla. Kartoitettu hahmo on menettänyt totuudenmukaisuutensa. 
(Antonio Damasio, Spinozaa etsimässä ilo, suru ja tuntevat aivot 2003,109)

Unettomuudesta kärsivän henkilön on syytä muistaa joitakin perusasioita.

Unettomuus on normaali reaktio elämän muutoksiin
Kroonista unettomuutta voidaan useissa tapauksissa pitää opittuna pahana tapana. Siitä on yhtä vaikea päästä eroon kuin muistakin pahoista tavoista. 
Unettomuus ei ole heikkouden eikä huonouden merkki. Usein se kuvastaa tunnollisuutta ja yritteliäisyyttä.
Kukaan ei ole joka päivä parhaimmillaan. Unettoman yön jälkeen pystyy kelvollisiin suorituksiin, vaikka terävin huippu puuttuukin. 
Aika , jonka valvot yöllä, on ominta aikaasi. Älä anna sitä työnantajallesi huolehtimalla työtehtävistäsi. Nauti siitä ajattelemalla asioita , joita et päivällä ehdi etkä aina ketaakkaan tai lue tai kuuntele musiikkia. Tee kaikkea mikä tuntuu mukavalta. Kukaan ei yöllä vaadi sinulta mitään.Vointisi seuraavana aamuna on sitä parempi , mitä miellyttävämin olet onnistunut valvomaan. Ja mitä miellyttävämmin valvot, sen helpommin nukahdat.
(Unettomuus ja sen hoito,  artikkelissa Toiminnallinen unettomuus, Soili Kajaste 1991, 120) 

Pierre Fluchaire kirjassaan Uni ja nukkuminen kiinnittää huomion unen sykliseen muotoon. Jokaisella ihmisellä on oma unirytmi joka noudattaa noin 90-120minuutin jaksottaista kulkua. Olisi hyvä kiinnittää huomiota siihen, että herää unirytmin loppuvaiheessa ennen seuraavaa syvän jakson alkua. Silloin ihminen herää virkeänä. Ihmisen tulisi oppia oma rytminsä ja nukkua syklien mittaisia öitä. Jos unen määrää joutuu väliaikaisesti vähentämään, olisi parempi nukkua yksi kokonainen sykli vähemmän kuin herätä syvän unen keskeltä.  Fluchaire jakaa unen viiteen vaiheeseen, nukahtaminen, kevyen unen vaihe (20min), keskisyvä, syvä ja paradoksaalinen vaihe. Keskisyvä ja syvä hoitavat ihmisen fyysisiä toimintoja ja paradoksaalinen vaihe virkistää psyykettä. Vaiheet eivät ole kuitenkaan ihan näin yksiselitteisiä.
(Fluchaire Pierre, Uni Ja nukkuminen,1984, 151-152)  

Kiinnostuitko?

Jätä yhteydenottopyyntö oheisella lomakkeella.